Alied van der Meer | Brief aan de Koning

Alied van der Meer is kunstenaar. Ze volgde een opleiding theater en literair schrijven. Vanaf 2002 heeft zij een eigen tekstbureau, de Tekstwinkel. Hiernaast is zij docent literair schrijven en geeft op verzoek workshops aan kinderen en volwassenen.

Haar initiatief ‘Brief aan de koning’ is sterk verwant aan aan de doelstelling van deze site en verdient hier daarom een eigen plek.

Voor een Natuurlijke toekomst

“Op het stille dak vangen mijn open oren het merelgezang”

Wandelen in de ochtend, fietsen in de avond, stilstaan om de vogels te horen, kijken naar een heldere lucht. Naar hazen die in de weilanden dartelen, ooievaars die boven al onze problemen uitzweven, bosanemonen die dapper boven de oude bladeren uitkomen.

Herken je het? Verwonder je je ook over de natuur en hoe we hier nu ineens meer oog en oor en neus voor hebben? Beseffen hoe mooi en hoe wezenlijk het is? Hoe nodig?

Natuurlijk is het heerlijk om deze nabijheid te ervaren, en om dit te delen met de mensen die we ontmoeten in de ‘nieuwe samenleving op afstand’. Maar is het niet ook mooi en minstens even belangrijk dat we deze ervaringen als individuen naar buiten brengen of aan de grote klok gaan hangen? En dat die klok gaat luiden?

Ik stuur mijn zinnetjes over de dansende hazen en de zingende merel naar de koning. Handgeschreven. Dat is niet het snelste. Maar wel het mooist. En mooi en langzaam komt beter aan en dieper binnen. Net als de natuur.

Doe mee! Schrijf ook op wat je vanochtend zag, vanmiddag rook, vannacht hoorde toen je naar buiten ging. Een eenvoudige zin, drie rijke regels, een kort verhaal of gedicht. Het maakt niet uit! Plak een gezellige postzegel op je kostbare woorden en maak een rustig tochtje door een stille straat naar een wachtende brievenbus. Stel je voor wat er gebeurt als al deze natuur bij de koning door de brievenbus stroomt.

Persoonlijk antwoord zullen we niet krijgen. Maar als we een antwoord terugkrijgen in de vorm van een sneller en beter handelen in het belang van de ons omringende natuur is dat veel en veel belangrijker. 

Aan: ZM Koning Willem Alexander­
Paleis Noordeinde
Postbus 30412
2500GK Den Haag

Vermeld in de linkerbovenhoek van je enveloppe, kaart of brief, het onderstaande merkteken ‘Brief aan de Koning’.

Bekijk hier hoe je het aanpakt

‘Brief aan de Koning, voor een natuurlijke toekomst’